Mar-vellous voor 5 Days Off

March 14th, 2013

Mar-vellous staat voor vervreemding en verrassing. Onder deze naam maakt Marjolein van der Wal draagbare kunst. Daarnaast geeft zij in het nachtleven en op evenementen en festivals performances met haar collectief Les Avant Nu. “Wij geven kleur aan de nacht en verzorgen visuele prikkelingen, vaak in de vorm van een tableau vivant of een dans-act.”

“Voor 5 Days Off heb ik een masker met een heilige feestmuts gemaakt. Daaroverheen zit een (gedraaide) mijter, waar de stof met de 5 Days Off-print in repen geknipt uitkomt. Als een rijzend beeld, een soort uitbarsting, dat ook tijdens een feest op het hoogtepunt kan ontstaan.
Dit ontwerp is ontstaan vanuit iets dat mij al langer intrigeert, namelijk: wat is een masker, ‘wat zit er achter’ en welke rol speelt muziek daarbij?

Voor mij is muziek de hoogste kunstvorm. Muziek bevat verschillende lagen, die ik vorm wil geven in mijn ontwerpen. Soms is muziek spiritueel, met als middelpunt God als DJ, en soms euforisch, het geeft energieke ontspanning. Het ‘free your mind’ gevoel. Daarom heb ik gekozen voor een omgedraaide mijter vorm, wat van oorsprong symbool staat voor het onaantastbare en het goddelijke.

Een masker kan ook staan voor je nachtelijke alter-ego. Welke identiteit geef je jezelf ‘at night’? Je kunt je erachter verbergen en anoniem zijn. Zo kan je je vrijer voelen en beweeg je misschien anders: barrières of grenzen verdwijnen. Misschien herkenbaar voor velen: hoe voel je je op een feest achter een zonnebril? Ik heb dit ook gezien met mijn performances van Les Avant Nu. In een rol durf je meer. En dan is de vraag: is dit een verlengstuk van je persoonlijkheid of neem je een geheel andere persoonlijkheid aan? Je masker kan ook juist je identiteit versterken: zo zijn er dj’s die gebruik maken van maskers en daarmee een duidelijk statement maken, bijvoorbeeld Deadmau5, SBTRKT en Daft Punk. Een masker is letterlijk een laag, een omhulsel om je hoofd, voor je gezicht, waardoor je kan zijn wie je wil zijn, voor even of voor altijd.